Wel of geen Cloud?

Wat wil uw Business

De Cloud

Een absolute trend is 'we gaan naar de Cloud'. Maar is de cloud wel zo zaligmakend, of zijn er nog allerlei hidden aspects waar rekening mee gehouden moet worden?

 

Beschikbaarheid en SLA

U kent dat vast wel, "de computer heeft een storing". Veel Cloud providers beloven u dat die kreet tot het verleden behoort met 99,99% beschikbaarheid. De vragen die dan gesteld moeten worden zijn "wat is er beschikbaar?" en "vanaf welke lokatie is het beschikbaar". Ten opzichte van een traditionele onpremis omgeving, komt er namelijk een aantal factoren bij waaronder verbindingen!

De Cloud providers geven natuurlijk alleen de beschikbaarheid over hun omgeving. Of te wel het platform waar alles op draait. Als u zelf applicaties kunt installeren, loopt deze net zo vaak vast als op uw eigen onpremis server. De beschikbaarheid wordt hier dus niet beter door.

Als er een verbinding uitvalt, dan is uw omgeving vanaf het hoofdkantoor niet beschikbaar, uw bedrijf ligt dan stil. Terwijl in het datacentrum van de provider de omgeving wel beschikaar is. Ondanks dat uw bedrijf stil ligt, telt dit niet mee in 99,99% beschikbaarheid. Met andere woorden, je kunt rijden met de auto, maar er is geen weg.

Let goed op bij het afsluiten van uw SLA!.

 

Koppelingen

Voor een aantal bedrijfsprocessen zijn kritische koppelingen aangelegt binnen uw automatisering. Bij een keuze naar de Cloud moet u goed opletten of deze koppelingen nog wel kunnen blijven functioneren. Het is goed mogelijk dat u moet kiezen voor andere applicaties, of andere ( handmatige ) koppelingen. Dit kan de besparing van uw Cloud oplossing totaal teniet doen.

 

Beveiliging

Kennis is macht, dat weet iedereen. En u brengt uw bedrijfs kritische data naar de Cloud, maar wie kan daar bij en wat kunnen ze zien? Kan de provider alleen de hoeveelheid, of ook het soort bestanden zien. Kunnen ze data niet inzien, of doen ze het niet? Een systeembeheerder kan al snel alle gegevens inzien die op een server staat. Het is dus aan de loyaliteit van de medewerkers of ze wel of geen data inzien. Een aantal aanbieders van Cloud omgevingen hebben strenge certificeringen ondergaan om aan te tonen dat de data veilig is. En zelfs dan zijn er nog instanties in het nieuws geweest die toch een omgeving hacken om data en intelligentie te bemachtigen.

Bij een keuze naar de Cloud moeten er interne functionarissen benoemd worden de regulier audits doen op de Cloud omgeving en op de aanbieder.

 

Nop Hosting

Mocht u naar aanleiding van dit artikel vragen hebben, of een advies op maat, kunt u altijd contact opnemen met Nop Hosting. Wij kunnen u onafhankelijk begeleiden naar de Cloud