Einde support Windows XP.

Reden tot paniek?

Einde XP, wat zijn de risico's

Support van XP vervalt

Microsoft heeft een nieuwsbericht uitgedaan met een waarschuwing dat de support op 8 april 2014 eindigd. Door veel bedrijven wordt dit bericht aangegrepen en verwoord alsof alle XP computers zeer veel risico's lopen. Maar is dit wel zo? En moeten wij ons wel de zorgen maken die iedereen nu heeft.

 

Windows XP

Windows XP is een van de meest gebruikte besturingssystemen van Microsoft. Het is voor de eerste keer geleverd in 2001. Daarna werd het een van de meest succesvolste OS. Zoals ieder ander OS zaten er ook in Windows XP zeer veel veiligheids lekken. Dit resulteerde in een hele reeks met updates en service packs die geinstalleerd moesten worden. Het laatste service pack is XP3. Dit service pack is uitgekomen in 2008. 

 

Updates

Support houdt in dat er geen nieuwe updates voor XP worden gemaakt. De updates van Microsoft hebben vaak betrekking op veiligheidslekken in het besturingssysteem. Na het service pack in 2008 zijn er honderden updates uitgekomen om de veiligheids gaten in Windows XP te dichten. In december 2013 zijn er 5 updates uitgekomen voor de versie Windows XP SP3. de veiligheids gaten bestonden al sinds 2008, of zijn gecreeerd door een eerdere update.

 

Risico

De media lijkt aan te geven dat op 9 april, 1 dag na het vervallen van support, alle XP computers een zeer groot veiligheids risico lopen. Maar dit gaat natuurlijk niet van de een op de andere dag. In de eerste maanden na 8 april zullen de risico's niet meer zijn dan dat ze altijd al waren. Uit het feit dat er nog steeds updates uitkomen, blijkt dat ook nu met support Windows XP al jaren niet veilig is. Pas op een later moment wordt het risico langzaam groter. Er is dus geen reden tot paniek!

 

Maatregelen

Met een nieuw OS moet u vaak ook investeren in hardware omdat Windows 7 en 8.1 andere eisen heeft dan Windows XP. Soms is het voor uw computers niet mogelijk om te upgraden naar een nieuw OS bijvoorbeeld omdat ze deel uitmaken van een fabricage proces en ze zijn embedded. U kunt dan naast het upgraden naar een andere OS, ook andere maatregelen treffen. Een en ander is volledig afhankelijk van de situatie van de computer. Als deze bijvoorbeeld niet met een netwerk is verbonden, dan loopt u geen risico en is er nog geen noodzaak om een upgrade door te voeren. Zit het systeem wel in een netwerk, maar heeft u voldoende firewall maatregelen getroffen voor intern en extern verkeer, dan neemt de noodzaak ook af. Zit de computer direct zonder bescherming op het internet, dan is het waarschijnlijk nu ook al besmet met kwaadwillende software.

 

Nuances

Zo ziet u dat er bij de berichtgeving van de media voldoende nuances zijn te maken, en we niet meteen in volledige paniek een update moeten doorvoeren zonder daar goed over na te denken.

Indien u advies wilt na aanleiding van dit artikel kunt u contact opnemen met info@nop-hosting.nl