Koppelingen met de Cloud

Cloud koppelingen

Door de intrede van de cloud diensten wordt er meer en meer data buiten de infrastructuur van bedrijven geplaatst. Dit veroorzaakt dat de data niet beschikbaar is voor warme koppelingen met de interne applicaties. Een warme koppeling zorgt ervoor dat als in het ene systeem de data wijzigd, dit meteen zichtbaar is in het andere systeem. Push methodes die geinitieerd worden door de applicatie waarbinnen gewijzigd wordt kunnen geen data meer sturen als er een Cloud oplossing gekozen wordt, zoder dat de infrastructuur daarop wordt aangepast.

Eigenlijk is dit probleem niet nieuw. Technisch zijn er op internet diverse systemen aan elkaar gekoppeld door gebruik van standaarden zoals REST, SOAP en RPC. Veel internet gebasseerde bedrijven maken er al jaren gebruik van.

Toch komt vaak de vraag weer terug, hoe kunnen we onze data koppelen. Waar komt dan die vraag vandaan? Het antwoord is eenvoudig: Veel interne (desktop) ERP applicaties beschikken nog niet over de mogelijkheid om data via een koppeling op te halen of te sturen.

Vaak worden er maatwerk koppelingen gebouwd om toch aansluiting te vinden met de data die in de cloud staat opgeslagen. Op zich is dit geen enkel probleem zolang het aantal koppelingen beperkt blijft. Er moet voor gewaakt worden dat er niet voor iedere applicatie een aparte koppeling wordt gebouwd.

 

Informatiebus

Bij veel ondernemingen zijn er meerdere applicaties die data van elkaar wensen. In zulke gevallen is een bus architectuur de uitkomst. Als er lossen koppelingen worden gebouwd, betekend dat tussen twee applicaties minimaal 2 koppelingen moeten worden gebouwd. Door gebruik te maken van een Bus architectuur kunnen het aantal koppelingen beperkt blijven tot N+1  Een koppeling voor de gehele bus, en voor iedere applicatie een koppeling die met de informatie bus communiceerd.

Door vroegtijdig na te denken over de informatie- en technische architectuur, kan op deze manier een hoop initiele- en onderhoudskosten bespaard worden.

Mocht u vragen hebben over dit artikel of een oplossing wensen voor uw koppelingen, neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen u een onafhankelijk advies geven.